Той е успешен. Уверен. Харизматичен. Публична личност. Познат. Обичан. Натрупал в опита си проби и грешки. Способен да ги анализира. Да ги трансформира в подходящите послания. Да ги върне към аудиторията с точните думи. Да ги плени. Да ги накара да се замислят. Да ги запали. Да пожелаят промяна. Да направят промяна.

Той не ползва клишета. Стои достоверно. Истински. Раздава се и намира от собствения си опит точно тези истории, които да разкаже, за да внуши търсеното послание. Маневрира умело и прави паралели между живота си и ситуацията на клиента.

Това е той – идеалният мотивационен говорител.

Каква е реалността в България?
Често за мотивационен лектор бива поканен успешен човек, от публичното пространство, който е фокусиран в нещата, които прави (спорт, изкуство), но не винаги е имал възможността да се развива като оратор.

Или пък ако това е налице – убягва бизнес почерка и способността да разбереш клиента и да откриеш паралелите.

Ако все пак са налице и трите – най-често се сблъскваме с претенцията на т.нар. професионални говорители, които губят от към автентичност….

Затова не винаги мотивационните речи успяват.
Понякога те стоят като кръпка на корпоративното събитие и карат хората да си тръгнат в недоумение защо компанията е похарчила толкова много пари /вместо да ги раздаде като бонуси/, за да слушат историите на “някой си” /така добре познатото ни “мрънкане на служителите”).

Понякога се правят и само защото е “модерно”, без ясна цел и посока…

От моя опит с мотивационни речи и корпоративни събития /в последната година над 1600 човека от различни корпорации, които са били аудитория на мотивационна реч, предоставена от нас/, причините за неуспешната мотивационна реч може да са няколко:

 1. Неясно формулирано послание от Възложителя
  За да може да се подбере подходящия мотивационен говорител е нужно проучване. Каква е ситуацията на клиента, от какъв вид трансформация има нужда в момента, какво послание е добре да стигне до тях, какъв е профила на хората, които работят там – някои демографски характеристики и след това – предположението какъв тип човек може да ги докосне. По-експанзивен, по-логичен, по-креативен?
 2. Неправилно подбран мотивационен говорител, според потребността на аудиторията
  Мотивационните говорители не са универсални. Всеки от тях има ключови думи, образ, акценти, с които е разпознаваем. Ако историята на живота му имплицитно съдържа посланията, нужни за корпоративната среда и адекватни на корпоративните ценности – нещата се случват с лекота и ефекта е наистина вдъхновяващ.
 3. Уменията на мотивационния говорител да разкаже историята си
  Не всички публични личности /спортисти, певци, лекари, пилоти и т.н/ имат уменията на story teller /разказвач на истории/. А това е нужно, за да има търсения ефект. Те също са хора, които, макар и постигнали върхове в една област на живота, имат потребност от адекватна обратна връзка и подкрепа, когато са в тази роля. Способността да подготвиш мотивационния говорител преди да излезе на сцената /и след това/ е близка до треньорската работа в спорта – да извадиш най-доброто, на което този човек е способен.
 4. Умението да се направи връзката на мотивационната реч с цялото корпоративно събитие.
  Можем да шием с бели конци, но един от елегантните подходи да вплетем историята на публичната личност в корпоративния контекст е да има човек, който може да улесни “превода”. Това може да е водещ на цялото събитие, който да подаде въпрос, да обобщи, да подчертае, да подсили историята и да я трансформира в значещи изводи за аудиторията.
 5. Точна преценка дали мотивационната реч е правилния инструмент.
  Както всяко друго нещо, и мотивационната реч не е панацея – тя не винаги е подходящия инструмент за въздействие. Необходим е усет и професионална експертиза, за да се вземе максимума от този формат и да се постигне търсения ефект.

Може би и за мотивационните речи, както и за доста други неща, трябва да приемем участта си, че преди да се случат в бизнеса у нас /в частност в HR-a/, те вече са се случили някъде другаде. Но това със сигурност не означава, че пренесени като модел, ще проработят. Културата ни е доста различна. Често успелите личности в България са обект на негативна реакция – в България се подкрепя много повече позицията на жертва, отколкото да си успешен /лично мнение/. Успеха буди завист и недоверие. Затова хората, дръзнали да разказват за себе си – трябва да са още по-достоверни и подготвени за тази задача.

В добрия сценарий, чрез вдъхновяващи мотивационни лектори можете да ангажирате, овластите, вдъхновите. Хората са ограничени повече от нагласите си, отколкото от липсата на възможности. И това е така навсякъде – в Америка, в Китай, в България, а сигурно и в Никарагуа. Няма невъзможни неща, ако има правилната нагласа!

Често страх, гняв и/или самодоволство са причина за недостатъчно ниво на представяне. При по-дългогодишни служители – влизането в рутината може да е главоломна пречка за изява на креативност, благоприятна емоция и добри резултати.

Мотивационните говорители могат да влеят енергия и да послужат за ускоряване на двигателя на компаниите.

Изследванията показват, че повишаването на ангажираността на служителите пряко води след себе си увличаване на печалбите на компаниите.

Мотивацията може да дойде от различни места и да носи различни имена – добрите мотивационни лектори говорят на разбираем език, споделяйки преодолените несгоди, победи, уроци, ранжирани с порядъчно количество време и усилия, за преследване на мечтите и постигане на успех.Те могат да вдъхновят вашия екип да достигне нови висоти. И не само…

Мотивационните говорители са майстори и в поддържането на горенето, ако бъдат включени в адекватен сценарий и умело направлявани…Ако те са звездите – актьори, носители на вашите послания – филмът може да е бест селър само при добра режисура, системност и разнообразие на методите.

Важно е не само еднократното създаване на искра и запалването, но и поддържането на това вътрешно желание за постигане и успех във вашата организация.

„Вдъхновението е като душ – имате нужда от него всеки ден!“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *